14 November 2012

Turmeric


Holky, toto je 200. příspěvek na tomto blogu! :))

Jako druhou suroviny jsem si vybrala žlutý zázrak jménem Kurkuma. Nelpěte si to s kari kořením, kari je pouze směr více koření, které se může lišit - nejčastěji je to kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořice, aj.
Chvilku jsem koukala na nějaký indický film (v originálním indickém jazyce s titulky - brzo jsem to vypnula, haha) a začínalo to tím, že si malé dítě v indickém klášteře šlo natřít směs kurkumy a vody na holou hlavu - aby se nespálilo před sluncem. Ochranné, ale i očistné účinky má tento žlutavý zázrak..

Původ kurkumy je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Obsahuje asi 5 % éterického olej. Oddenky  kurkumovníku dlouhého se několik hodin vaří a poté jsou sušeny a následně pomlety na sytě žlutý prášek.

Kurkumě se díky jejímu výrazně žlutému barvivu také říká také indický šafrán. Barvivo kurkumin je lidskému zdraví naprosto neškodné, ba právě naopak. Lze ho používat k barvení potravin jako jsou máslo, sýry, omáčky, cukrovinky, likéry apod. Dříve se dokonce používalo k barvení látek a dřeva, své uplatnění nejspíš nacházelo i ve výrobě barev pro malířství.
Kurkumin má význam i jako lék. Je velmi silným antioxidantem, jež nás zbavuje nebezpečných volných radikálů a zabraňuje patologickým změnám v tkáních.


Blahodárné účinky kurkumy na trávení znali už ve středověku. Přidávání kurkumy do pokrmů tedy neslouží jen k úpravě jejich chuti a vůně, ale koření napomáhá trávení těžších a tučnějších jídel, protože stimuluje funkci žlučníku a jater, dokonce zvyšuje  produkci trávicích šťáv. Příznivý vliv má též na žaludek a používá se i proti nadýmání.

Její dezinfekční, antibiotické a protizánětlivé účinky jí dávají široké spektrum působnosti. Používá se k léčbě nemocí dýchacích cest, můžeme aplikovat proti kašli - strouhanou a smíchanou se lžičkou medu. Dezinfekčně působí v celém našem zažívacím traktu. Zevně se používá k ošetření problémů kůže, jako např. akné a pro podporu léčby zanícených ran. Obklady ze silného odvaru kurkumy zlepšují prokrvení artrotických kloubů a tlumí jejich záněty.

Aroma samotné kurkumy je velmi specifické, její chuť je ostrá až štiplavá, trochu podobná příbuznému zázvoru. Toto koření se u nás bohužel zřídka používá samotné, díky svému typickému kořennému aroma ho však najdeme jako součást kořenících směsí a ochucovadel, jako jsou například kari nebo tekuté koření Worcester. Samotná kurkuma se hodí pro úpravu chuti některých pikantních omáček k masům a zelenině, přidává se také jako ingredience při výrobě hořčic a dresinků.


Zkuste obličejovou masku z kurkumy:

1. Lžíce kurkumy v prášku s trochou medu a čisté vody → vytvořte pastu
2. Aplikujte na čistou tvář a nechte působit na kůži po dobu 10 minut
3. Opláchněte důkladně teplou vodou a utřete tvář suchým čistým ručníkem

Výhody kurkumy pro pleť - Je dlouhý seznam výhod pro péči o pleť spojený s kurkumou, včetně léčby akné, černých teček, tmavé skvrny, hyperpigmentaci a dalších kožních problémů jako je ekzém a lupénka. Pomáhá léčit a předcházet suché pokožce a zpomalovat proces stárnutí kůže. Je používána také k redukci vrásek, udržuje pokožku vláčnou a zlepšuje elasticitu pleti.
Toto slunné žluté koření je také používáno jako přísada v opalovacích krémech.

Používáte kurkumu? :) 
Babička jí vždycky dávám do rýže, ta dostane pak úplně jinou chuť, vyzkoušejte :))




zdroj: hlavně www.bylinky.eu

3 comments:

  1. koření kukrkuma mám ráda, dávám ho na maso, když si ho dělám na pánvičce, a nebo do dýňové polévky, aby měla ještě lepší barvu:D

    ReplyDelete
  2. zajímavý článek! s kurkumou mám nulovou zkušenost :) tak uvidíme,třeba se mi oblíbí
    a 200 je super číslo :)

    ReplyDelete
  3. 200. článek se ti opravdu povedl! :-) S kurkumou moc zkušeností nemám, měla bych to napravit :-)

    ReplyDelete