18 December 2012

Banana

Snad už není obchod, kde by neměli banány. Ačkoliv v našich krajích banány značně zdomácněly, stále patří mezi exotické ovoce. Pro mě je to jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce, proto tedy nesmí chybět. Žlutá slupka totiž skrývá velké zajímavosti..

Slovo banán pochází z arabského slova "banan", což znamená prst. Podle archeologických nálezů jsou botanické druhy podobné banánovníku známé již před 8 000 lety př. n. l. Vědci však odhadují, že první plod podobný banánu byl oloupán již zhruba před 10 000 lety. Banány se pak během staletí šířily po celé Africe. V roce 1502 byly portugalskými kolonisty vybudovány první banánové plantáže v Karibiku a střední Americe.
Banán mívá obvykle váhu kolem 120 až 200 g, přičemž 80% připadá na jedlou část banánu. Zbytek tvoří slupka. Neměly by se přepravovat při teplotě pod 14 °C. Při nízkých teplotách totiž šednou a ztrácí se jejich chuť. Nejznámější odrůdou je Cavendish.

Banány jsou na druhém místě v žebříčku nejvíce konzumovaného ovoce v České republice. Hned po jablkách. V rozvojových zemích však banány tvoří základní složku potravy. 85 % produkce banánů zůstává v produkující zemích.



Známe dva druhy banánů: sladkou (ovocnou) a 'zeleninovou'. To jsou ty obrovské zelené banány, které už tak běžné v obchodech nejsou (má je např. Globus). Tento druh banánů se nazývá Tostones a pěstuje se na Floridě, Kanárských ostrovech, Egyptě, Madeire, jižním Japonsku nebo Taiwanu a Brazílii.
Obsahují větší množství škrobu a syrové se téměř nedají jíst. Obsahují totiž velké množství taninu, takže jsou trpké. Trpkost se ztrácí díky kuchyňské úpravě. Dají se smažit, vařit, péct. Využívají se v moučných jídlech a chutí připomínají brambory. Běžná je banánová mouka a dokonce se z nich vaří banánové pivo, nebo se destiluje banánový gin.


Zpět ale ke žlutým krasavcům.. Zralé banány obsahují až 22 % sacharidů (glukóza, fruktóza), 75% vody a zbytek tvoří minerály a stopové prvky. Otázka tedy je, jak poznat zralý banán? Komu by se nelíbil dokonale žlutý banán, že? Ale opravdu zralý banán je sice žlutý, ale má malé tmavé skvrny! Na tohle by si měly dát pozor hlavně maminky, které dávají dětem banány. Nezralé banány způsobují plynatost.

Obsahují velké množství draslíku, sodíku, vápníkuhořčíku, zinku, manganu a molybdenu.
Nás dietáře určitě potěší fakt, že jeden středně velký banán obsahuje pouze 0,4 g tuku a 16 g sacharidů, velký banán obsahuje zhruba 602 mg sodíku, 2 g proteinu, 4 g vlákniny a pouze 140 kalorií. Neobsahuje tedy téměř žádný tuk a báječně nás zasytí. Navíc banán obsahuje spousty zásaditých látek, takže pomáhá v odkyselení organismu.


Banány jsou také pomocníkem v dozrávání ostatního plodů. Přidejte na misku k banánům nedozrálé jablko, kiwi či avokádo a za pár dní je máte dokonalé zralé. Banány při správném skladování produkují ethylen, které způsobuje zrání ovoce a zeleniny.

zdroj: vareni.cz & wiki

3 comments:

  1. Banány jsou moje nejoblíbenější ovoce :) většinou ho jím na druhý den, když se koupí :) to je takový ještě docela tvrdý, ale už sladký :) Mohla bych ho jíst pořád :))

    ReplyDelete
  2. miluju banány :) nejradši je mám ještě zelený - pořádně tvrdý :D

    ReplyDelete
  3. Teda Kami :D :D

    No banány jsou u mě na prvním místě, jednoznačně!!! Asi bych se dokázala život jen jimi :D super článek :)

    ReplyDelete