5 December 2012

Cinnamon


Sven-David Müller, německý odborník na výživu říká: 'Ten, kdo sní denně půl čajové lžičky skořice, sníží si hladinu cukru v krvi o 30 %.' Že by se podílel na šílenosti jménem skořicová výzva? Slyšely jste o tom? Jestli ne, jde o to, kdo dokáže za méně než minutu spolknout polévkovou lžíci skořice, aniž by se přitom napil vody. Prosím, doma to nezkoušejte, na videu do vypadá vtipně a nejspíš i jednoduše, ale je to výzva při které hrozí až udušení, protože rychle polknout suchou skořici je obtížné. Skořicový prášek se v ústech rychle pojí dohromady a zpomaluje polknutí. Jak je to možné? Skořice je silně hydroskopická, tím pádem se jí v ústech plné vody moc nelíbí!
Někdo jí skořici samotnou, ostatní si jí dávají do jídlo jako koření. Pokud nevíte, čím je toho voňavé koření zvláštní, čtěte dál.. :))

Skořicovník je statný strom, který dorůstá do výšky i více než 10 metrů. První zmínky o skořicovníku jsou více než 4 000 let staré a pocházejí z Číny. Většího rozšíření se skořici dostalo až v 15. a 16. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi jako jednu z vzácností obchodníci. Postupně skořice v Evropě zdomácněla (v Čechách se poprvé objevila v 15. století).
Rozemletý prášek či silice získávané z kůry skořicovníku mají využití v mnoha oborech, včetně léčby, např. podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, či zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkům se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě působí i u žen, zmírňuje menstruační, ale i přechodové potíže.
Když se vrátím k panu Müllerovi.. Ve studiích bylo opravdu prokázáno, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%. To je jedním z důvodů, proč je pro diabetiky dobré nejen vypít si např. neslazený skořicový čaj, ale také vyzkoušet některý z přípravků, které výtažek ze skořice obsahují.



Skořice má schopnost vnitřně zahřát lidské tělo a rozproudit krev v žilách. Ne nadarmo se toto koření stává součástí svařeného vína a zimních čajů (oblíbená je kombinace s jablkem nebo pomerančem).
Je všestranně využitelná. Vyrábí se z ní různé oleje, masti či tinktury, dokonce může být i přirozenou vůní v bytě, ve farmacii se užívá při výrobě léků, aby upravila jejich nepříjemnou chuť a podpořila možnost rychlejšího vstřebání do organismu. Blahodárně působící vlastnosti jsou využívány i v kosmetice (př. potlačováním projevů celulitidy)
V kuchyni se, jako koření, přidává do sladkého i slaného. Četla jsem, že špetka skořice v kávě obohatí její chuť. Nevím, já bych kávu nechala takovou jaká je. :)

Skořice je povahy teplé až horké, její chuť je pikantní (štiplavá) a sladká. Denní dávka by neměla přesáhnout 4 g.
Pozor by si na skořici byly dát těhotné ženy a může také způsobit alergickou reakci.

Mám skořici moc ráda, nejen že provoní jídlo, ale i celý dům - hlavně teď, když se peče vánoční cukroví. :)

2 comments:

  1. jojojoooo..to je koření nad koření...ne ba ne...ještě kari je takovým velkým tahounem!.-D.....jednou sem si jako malá dala lžičku skořice přímo do pusy, no dalo se to čekat, ona prostě nááádherně voní a kdo má tušit že pak ta samotná chu´t už tak božská bez cukru neni!:D....ano a málem jsem se udusila...jak jsem se to snažila vyprsknout, tak jsem to měla po celym obličeji, oblečení i o ubruse ani nemluvě!:-D....to podobný se mi stalo s kakaem na vaření!:-/:-/:-D....jo já sem holt hola šikovná!:-d....

    mám moc ráda cottage se skořicí, oříškama a medem!:-D....tam je to fakt dobrůtkový!:-)

    a do kafe jsem si ji taky zkoušela a dát a opravdu to neni vůbec špatný!:-)

    jo a mimochodem moooooc krásné stránky!:-)

    ReplyDelete