13 January 2013

Avocado

Další článek je o mém oblíbeném avokádu. Jak jsem četla, tak mnoho z vás bylo po první ochutnávce zklamané. Je pravda, že samotné nemá žádnou chuť, proto se vždy přidává koření a jiné potraviny. Nejznámějším pokrmem je mexický dip Guacamole - recept ve článku. Ale mě chutná i v salátu a na toastu místo másla.
Možná až si přečtete článek, dáte avokádu ještě jednu šanci :)) 

Co je vlastně avokádo, to je trochu záhada, stejně jako meloun.. Avokádo je exotické ovoce :)
Pochází z oblasti Střední Ameriky, kde ho původní obyvatelé po generace šlechtili z plané rostliny s mnohem menšími plody. Jeho pěstování se postupně rozšířilo do dalších teplých oblastí, v Evropě ho najdeme např. ve Španělsku a Řecku.
Toto ovoce má řadu odrůd s různým zbarvením slupky, od zelené až po temně hnědou. Rozdíly v chuti jsou jen lehké a obsaženými látkami se téměř neliší.



Avokádo obsahuje až 20% tuku, který je z velké části zastoupen ve formě prospěšných nenasycených mastných kyselin.Významné je také jako zdroj bílkovin. Ale také je plné karotenů, vitaminu E, silných antioxidantů, které podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů, mají velmi vliv na stav naší pleti a vlasů. Avokádo obsahuje také vitamin C a vitaminy skupiny B, zejména B6 a B1. Z minerálních látek v něm pak najdeme např. měď, důležitou pro krvetvorbu a draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak a udržuje naše srdce v dobrém stavu. Látky obsažené v avokádu také snižují hladinu inzulinu v krvi. Najdeme v něm Manózu, což je monosacharid, který je okamžitě využíván naším mozkem jako zdroj energie. 

obchodě vybírejte avokádo pečlivě. Ještě tvrdé plody nám většinou postupně dozrají a změknou, pro okamžitou spotřebu však raději vybíráme plody o něco měkčí. To poznáme lehkým pomačkáním prstem. Příliš měkké plody, u kterých po otlaku zůstane ve slupce výrazný důlek, raději nekupujeme. Také zkontrolujeme, jestli na slupce nejsou tmavé skvrny a známky plísně, především v okolí stopky.

jak poznáte zralé akováko

Pro konzumaci avokádo omyjemerozřízneme na polovinu, vyjmeme pecku a obsah vydlabeme lžící. Dužinu můžeme pokrájet nebo rozmačkat vidličkou. Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Zralé avokádo by mělo mít máslovou konzistenci, nezralé je tvrdé, nahořklé a natrpklé. Tedy ke konzumaci nevhodné. Zralé připomíná chutí oříšky

Kromě potraviny se dá využít avokádo jako ingredience pro domácí pleťovou masku. Maska je velmi výživná, výrazně regenerační a je vhodná pro všechny typy pleti, zejména pak na unavenou a zralou pleť. Naší kůži navrací pružnostsvěžest.
  • 1 zralé avokádo
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička bílého jogurtu
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy (pro citlivou či alergickou pleť můžeme citronovou šťávu vynechat )
Avokádo vydlabeme ze slupky a rozmělníme vidličkou na jemnou kaši, přidáme zbylé ingredience a vše důkladně promícháme.

 

A na konec slibovaný recept na Guacamole:
  • 2 zralá avokáda
  • 1 rajče
  • 1 malá cibule
  • 1 čerstvá zelená chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g čerstvého koriandru
  • mořská sůl a citronová šťáva podle chuti
Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Oloupejte je a dejte do mísy. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Rajče nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno, z chilli papričky odstraňte semínka a nasekejte ji na jemno a koriandr rozsekejte nahrubo. Vše přidejte k avokádu. Pokapejte citronem, osolte a dobře promíchejte. Ihned podávejte.

 

2 comments:

  1. Myslím, že tip na zralé avokádo využiju. Jak ho někde uvidím, vyzkouším. Doufám, že zklamání se u mě konat nebude. :))

    ReplyDelete