10 February 2013

Snídaňový speciál


Nejíst snídani je největší chyba, nejenom pro ty, kteří drží dietu, ale pro nás všechny! Opravdu je prokázáno, že lidé, kteří snídají, lépe hubnou a udržují svou postavu štíhlejší. Je to tím, že tělo není ošizeno o jednu porci jídla po nočním dlouhém půstu a nedělá si zásoby "na horší časy".
Abychom si zajistili správný přísun energie, má být snídaně pestrá a s dostatečným příjmem tekutin.
Už slyším, jak říkáte - ráno nemám čas na snídani, raději si přispím. Nejsem zvyklá snídat, nemám hlad, bla bla! To jsou jenom kecy, všechno je to o zvyku. Jasný, že když nejste zvyklí snídat do sebe nervěte ráno misku cereálií, ale začněte pomalu, ať si tělo zvykne, najděte si oblíbené jídla, najděte chutě, které jste po ránu schopná sníst a udělejte si na snídani čas. Každé všední ráno bývá v mnoha rodinách velmi hektické. Ještě si trošku přispat, ale pak honem vyskočit, zabojovat o volnou koupelnu, vypravit děti, hodit na sebe nějaké oblečení a rychle do práce či do školy. Na nějakou snídani není ani pomyšlení, až dopoledne - hrnek horkého silného kafe a sladkou sušenku na zahnání hladu. A právě tímto přístupem si sami sobě opravdu škodíme.
Kromě toho, že je snídaně zdravá a zlepší náš fyzický výkon, má vliv i na psychiku - dobrou snídaní nastartujeme den do pohody, nejsme nervózní s kručícím žaludkem, více se usmíváme a jsme odolní vůči stresu.

Jak snídám já? Asi jste si všimly, že převládají sladké snídaně, sladké je pro mě jako droga! A je pravda, že i já ráno občas nestíhám a lítám po bytě jako pometlo. Při těchto chvílích mi vystačí jogurtem s cereáliemi či vločkami a ovoce. Ale když mám čas, zapnu sporák a ukuchtím si něco 'pořádného' zdravého a chutného.
Proto i tenhle článek, bude se postupně rozrůstat o mé 'homemade' snídaně. Pokud v nich naleznete trochu inspirace, budu jen ráda :)

Ovesná kaše:

Klasika, která nezklame. Ovesná kaše sahá hluboko do historie, byla převážně jídlem chudiny. Jedla se v kterékoliv denní hodině, zasytila v zimně zahřála.
Co se týče kaší, tak je u mě suverénně na prvním místě! Časově se vejde do 10 minut a chuťově záleží jen na vaší fantazii.
50 g ovesných vloček + 200 ml vody (mléka)
- směs přiveďte k varu a za občasného míchání nechte vyvařit vodu, až vznikne kašovitá hmota. Už při vaření můžete přidat např: skořici, vanilku, ořechy, kokos, aj.. :)

ovesná kaše se skořicí, medem, arašídovým máslem, jablkem a mandlemi

Jáhly:

Jáhly můžete nahradit kuskusem, který je na přípravu ještě jednodušší (stačí zalít vroucí vodou a nechat vodu absorbovat). Jáhly je nutné minimálně 15 minut vařit. Když budete vařit déle, můžete udělat i jáhlovou kaši :)
• jáhly uvařte ve vodě (v poměru 1:1)
- pro kaši pokračujte ve vaření dál a přidávejte dále vodu či mléko, vaření zabere cca 25 minut

jáhly s chia semínky, agáve sirup, sušená meruňka, sušené třešně

Ovesná placka:

To byl jednou takový experiment, teď je z toho zvyklost :) do těsta můžete přidat dle chuti semínka, kokos, koření.
50 g ovesných vloček, 25 g hladké mouky, 1 vejce, 70 ml vody
- vše smíchejte v lepivější těstíčko, pečte na suché rozpálené pánvi

placky s arašídovým máslem, banánem a mandlemi

Jablečná palačinka s vločkami

Kam se na tohle hrabou klasické palačinky! Do těsta nedávám žádný cukr, jablka nahoře jsou dost sladká :)
• těsto: 1/2 nastrouhaného jablka, 1/2 malého hrnečku celozrnné mouky, 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce chia semínek (nemusí být), 4-5 lžic mléka, vanilkové aroma, skořice, lžíčka kokosového oleje
• karamelizovaná jablíčka: plátky jablek, plátek másla, vrchovatá lžíce cukru, skořice

- těsto je na dvě větší palačinky, pečte na lžičce kokosového oleje či másle
- v rozpuštěném másle nechte změknout jablka, přidejte skořici a cukr. Nechce zkaramelizovat


Mléčná rýže

Místo sušeného mléka můžete použít klasické :)
• kulatozrnné rýže (na sladké dezerty), voda (poměr: 1:1)
- rýži vařte 15-20 minut, až bude hotová, přilijte mléko, já použila sušené (6 lžiček na 50 ml vody) a povařte asi 5 minut - až se vypaří většina vody

se sirupem s agáve, sezamem, skořicí a brusinkami

Proteinovo-banánové lívanečky 

• 1 rozmačkaný banán, 1 dávka proteinu, 1 lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1/4 lžičky prášku do pečiva
- pečte na sucho nebo na kokosovém oleji :)


Vaječná omeleta na sladko 

• 2 vejce, vanilková esence, džem nebo marmeláda, med, kokosový olej
- na oleji opečte z jedné strany rozšlehané vejce s esencí, před zatáhnutím povrchu potřete marmeládou, stočte, pokapejte medem


...nebojte, bude toho víc :)


A jaký je vás vztah ke snídaním? Co nejčastěji snídáte? :)

8 comments:

  1. Já osobně začala snídat až když jsem přešla na zdravou stravu a už si nedokážu představit jiný start dne! Ikdyž u nás doma nikdo jiný nesnídá, já klidně těch 10 minut spánku oželím a radši se "nadlábnu" něčím dobrým :D Nejoblíbenější jsou určitě různé kaše, jogurty s ovocem nebo nějaká dobrá zdravá buchta. Poslední dobou taky míchaná vajíčka :)

    ReplyDelete
  2. souhlasím :)
    já snídám a nemůžu nikdy dospat jak moc se na ní těším :D fakt si s ní vyhraju

    ReplyDelete
  3. Tak ta placka je pro mě novinka:-)
    Úplně nejčastěji snídám ovesné kaše s posyped dle nálady. Doplňuju to pohankou na sladko, jáhlami, občas palačinka, občas vločky v jogurtu :)

    ReplyDelete
  4. Bože...všude se na mě valí OVESNÁ KAŠE! Já jí chci taky! Já snad zítra vyrazím a koupím si ty vločky sakra:D! Fakt mě to štve, jak si všechny pochutnáváte a já jen čumum a slintam:D. Takže se na ní musím jít fakt podívat.
    Já musím snídat. Jinak sem nasratá, kručí mi v břiše,... Většinou si dávám sladké snídaně, takže:domácí nákypy/buchty, chleba s marmeládou a tak dál a dál:).

    ReplyDelete
  5. Já si den bez snídaně nedokážu představit, a to jsem jako malá vůbec nesnídala! Si to teď nedokážu představit :D Jinak dřív jsem snídala pořád kaše, teď už vždycky něco, co si upeču a k tomu třeba cottage :))

    ReplyDelete
  6. Máš krásné snídaně! :))
    Já už si nedokáži představit den bez snídaně a to jsem prosím byla zařísáhlý nesnídanik! :))
    Snídaně je hlavně nejlspší jídlo dne! :))

    ReplyDelete
  7. Hrozně se těším, až vyzkouším všelijaké ty placky, jen se k tomu pořád nemůžu dokopat :( ale bez snídaně si už několik měsíců ( snad skoro i let :D ) nedokážu představit :)

    ReplyDelete