12 February 2012

Meet, amazing yoga

Jógu snad ani nemusím představovat. Všichni víme, že je to eleganci, pružnosti a píli. Vždy jsem
obdivovala lidi, kteří si umí dát nohu za hlavu a ještě udělat stojku. Ale postupem času jsem zjistila, že to není o žádné velké síle. Dokonce o žádné síle.
Ale co je jóga z pohledu filozofie, víte? :)


Nejstarší zmínky o józe pocházejí již z roku 900 až 500 př. n. l. Cestou jógy je možné překonat nepravé ego. Toto falešné ego zastírá pohled na pravou podstatu bytí a činí nás nešťastnými, neboť se upínáme na dočasnou hmotnou existenci v podobě našeho hmotného těla a hmotného světa, které jsou zdroji utrpení. Podle filosofie jógy je pravou podstatou života věčné bytí, vědomí a blaho. S touto podstatou se jogín na konci své cesty trvale ztotožní, což se nazývá osvícení nebo osvobození

(více o egu, bytí a podobném tématu najdete např. v knihách  od E. Tolle - moc přítomného okamžiku nebo knihy od  D. Millmana (určitě doporučují, alespoň jednu)

Mezi nejznámější druhy patří určitě Hatha joga, což je specifický systém jógy jehož hlavní součástí jsou pozice těla, ovládání dechu a meditace (zklidnění mysli). Tento systém jógy, založil Swatmarama Yogin, indický jogín a mudrc z 15. století. Cílem Hatha jógy je očista těla a ducha.
Hatha jóga je často spojována s filosofií jógy, jejíž podstatou je obnovení spojení individuálního Já s universálním Bytím které vede k osvícení. Hlavním důvodem k praktikování Hatha jógy na Západě je zlepšení mentálního a fyzického zdraví. 


Je to pro Vás pouhé cvičí, díky kterému budete v dobré fyzické kondici, nebo vám jóga pomáhá např. při zbavování stresu?

1 comment:

  1. Mě osobně teda jóga strašně nebaví - je na mě moc pomalá a nudná :D No ale nikomu to neberu. Věřím, že může mít skvělé účinky a že mnoha lidem pomáhá :)

    ReplyDelete