7 November 2012

Ceratonia siliqua (Carob)

Slibovaná nová rubrika je tu, snad pro vás bude přínosem a dozvíte se nějaké zajímavosti o potravinách které jíte. V tom lepším případě objevíte jejich kouzla a sami vyzkoušíte :)
Možná někdo z vás ví, že studuji analýzu potravin. A jeden z nejoblíbenějších předmětů je pro mě technologie potravin. V této rubrice se pokusím psát své texty a doplňovat články z internetu. A pokud to jen půjde, hlavně doplním informacemi ze školy.
Jako první jsem si vybrala rostlinku, spíš strom, s názvem Rohovník obecný, více známá jako Karob nebo Svatojánský chléb. Na nápad mě dovedla hlavně Andy, které se ve článku objevil obrázek s brusinkami v karobu :))

Rohovník obecný neboli svatojanský chléb je zelený, 6-15 m vysoký strom, který pochází z Palestiny,
odkud se rozšířil do severní Afriky, zvláště do Egypta. Ale i do všech zemí jihoevropských, zejména do Řecka, Kypru, Itálie a Španěl. Hlavní užitek skýtá rohovník svými lusky, které se sklízí zpravidla nedozralé a suší se pak na slunci. Sušením dostávají tmavohnědou barvu a zatrpklá dužnina se mění se v žlutavě bílé, sladké, vonné lusky. Obsahují až 50% sacharidů, asi 2% třísloviny a přes 1% kyseliny máselné, která jim dodává zvláštní vůně.
Ve všech zemích, kde pěstuje rohovník ve větší míře, jeho lusky jsou potravou chudému lidu. Také rozemletými krmí dobytek, zejména koně. Na Kypru, kde se rodí lusky nejsladší, ale též na jiných ostrovech, vytlačují z lusků sladkou šťávu, kterou užívají místo medu ke slazení pokrmů a nápojů, a nakládají do ní ovoce.
U nás je karob spíše pamlskem nebo je dostupný v lékárně jako lék proti průjmu a kašli.

V potravinářském průmyslu má karob široké uplatnění – vyrábí se z nich karobový sirup či náhražka kakaa - V receptech lze karobem nahradit kakao v poměru 1:1, při přípravě čokolády je poměr 3:1 ve prospěch karobu. Z tvrdých semen se extrahuje karobová guma, používaná jako potravinový emulgátor a stabilizátor.

Z vědeckého hlediska je díky tomuto stromu  odvozena jednotka hmotnosti – karát (z řeckého karátion – malý roh, jemuž se rohovníkový lusk podobá). Důvodem je skutečnost, že hmotnost jeho tvrdých semen je poměrně konstantní, zhruba kolem 0,25 g. Od roku 1907 mezinárodně používaný metrický karát odpovídá hmotnosti 0,2 gramu.


Karobová mouka je zdrojem hodnotných bílkovin a po je vhodná pro lidi, kteří trpí alergií na kravské mléko, sóju nebo nesnášejí lepek, stejně jako př. karobová čokoláda.

Čerstvý karob vůní připomíná datle a lze ho využít jako zdravější alternativu kakaa nebo čokolády. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.
Rozdíly mezi kakaem a karobem je i obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 50 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.
Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou náhražku mléčné čokolády.
Obarví a aromatizuje nejrůznější sladké i slané pokrmy a nápoje. Míchá se s medem, přidává se do čokoládových tyčinek, pečiva, koktejlů, omáček pro grilovaná masa či k pečeným fazolím.

Čerstvý karob vůní připomíná datle. Zakoupit jej lze především v prodejně zdravé výživy.

toto balení vás vyjde na cca 70,- Kč
výborná tyčinka, dostupná ve více variantách - s arašídy, nebo slunečnicí. Stojí okolo 15,- Kč

Jako první jsem se s karobem setkala už jako malá, zobala jsem hrozinky v kaboru. A k desátým narozeninám mi teta upekla karobový dort, ještě teď si pamatuji jak byl dobrý.


A co vy, máte nějaké zkušenosti s karobem?

zdroj: převážně z www.celostnimedicina.cz

2 comments:

  1. o Svatojánském chlebu mi vyprávěla babička, jak to za války byla pro děti největší dobrota, a dostávali to třeba na Vánoce:) ne ten prášek, ale přímo celý ten "plod", párktát jsem to taky ochutnala, ale bylo to moc tvrdé, ale chystám se to zkusit znovu, v podobě nějaké té tyčinky nebo prášku:)

    ReplyDelete
  2. Zrovna dnes jsem ho měla ke snídani!:) Dávám si ho do kaší, bílého jogurtu nebo jako přísadu do koláčů. Skvělá věc!:-)

    ReplyDelete