23 November 2012

Mandarines


Pomalu se blíží Vánoce a s nimi i doba mandarinek, ale třeba i ananasů.
Tato oranžová koule toho v sobě moc nemá, ale přesto stojí za zmínku její plusy a napsat kde se vůbec vzala.

Mandarinky jsou, jak už jsem psala, spjaty hlavně s dobou Vánoc, kdy bývají nejchutnější. Ale můžeme je koupit samzřejmě po celý rok. Stejně jako všechny citrusy obsahují spoustu vitamínu C (antioxidant - pomáhá vychytávat volné radikály), dále vitaminu B, A (beta-karoten) a minerálních látek - hořčíku, draslíku a fosforu. V blankách mezi jednotlivými měsíčky tohoto šťavnatého ovoce se pak nachází pektin, formou vlákniny, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kůra mandarinky obsahuje velké množství éterických olejů, proto má široké uplatnění například v kosmetickém průmyslu.
Dužina i membrány mezi jednotlivými mesíčky mandarinky obsahuji také bioflavonoidy (tzv. vitamín P), které jamí stejnou funci jako antioxidanty.

Mandarinka je plod Citroníku sladkého, stromu dorůstajícího výšky až 4 metrů. Jsou to kulovité bobule o průměru 5 až 9 cm, které mají voskovitou, oranžově zbarvenou slupku, která by měla jít snadno oloupat.  Mandarinka pochází z Asie, hlavně z Číny. Do Evropy ji v 19. století přivezli Angličané a vzápětí se začaly pěstovat v oblasti Středomoří. Dnes se mandarinky pěstují i ve Francii, v Turecku či v USA na Floridě.
  • Mandarinka středozemní
  • Mandarinka klementina - nejsladčí, bez semen

Co možná nevíte je, že mandarinka je nejméně sladké ovoce. Proto, pokud máte problémy s hladinou cukru, mandarinka je pro Vás nejvhodnější ovoce.
Kaloricky je na tom také vyborně:


Nazávěr mám pro Vás jeden recept, sama jsem ho vyzkoušela a je výborný.
by Jamie Oliver
Samozřejmě to jde udělat z jakéhokoliv ovoce, tedy kromě ananasu a kiwi! (toto ovoce díky kyselině kterou obsahují není vhodné na želé)
  • 5 plátků želatiny
  • 600 ml šťávy z mandarinek (cca 20 klementinek)
  • Cukr krupice - dle chuti
  • Malý kousek čerstvého oloupaného zázvoru
  • 2 klementinky, oloupané a nakrájené na tenké kolečka
Na ozdobu: 
  • Přírodní jogurt s 1 vrchovatou lžičkou vanilkového extraktu nebo špetku pravé vanilky 
  • Kvalitní hořká čokoláda (70% kakaové sušiny)
Nalijte 500 ml studené vody do misky a přidejte plátky želatiny, namočte na několik minut, dokud želatina nezměkne. Nalijte šťávu z mandarinek do hrnce a pomalu ji zahřívejte, přidejte měkklou želatinu a nechte ji za občasného míchání rozpustit. Dle chuťi přijdete trochu cukru. Na prkénku nastoruhejte zázvor, poté ho stlačte přes prstky, tím získáte několik kapek zázvorové šťávy, kterou kápněte do hrnce ke šťávě.
Připravte si asi 6 malých sleniček (200 ml každá), na dno každé skleničky vložte 2 kolečka mandarinky. Důkladně promíchanou šťávu nalijeme přes sítko do skelniček a necháme chladnout v ledniččce asi 2 hodiny.
Na ozdobu můžete použit promíchaný jogurtu s vanilkou a lžičkou udělat kopeček na vrcholu každého želé, nakonec na jogurt nastrougat trochu hořké čokolády.


6 comments:

  1. Tak ten recept je teda vostrej - akorát bych zázvor zaměnila za skořici... :D

    ReplyDelete
  2. mám je moc ráda, ale citrusy paradoxně organizmus ochlazují a přestože se lidé cpou pomeranči a podobně potom mají stejně během zimy nudli u nosu.

    ReplyDelete
  3. ten určitě zkusím, želé mám ráda a recepty od Jamieho se mi osvědřily.

    ReplyDelete
  4. Moji sestřenici jednou její rodina, u které byla jako au-pair, pozvala k němu na jídlo. Byl to jejich společný přítel. Prý nejedla nikdy nic lepšího :)

    ReplyDelete
  5. mandarinky jsou fajn, ale mnohem radši mám pomeranče :)
    recept vypadá dobře, jen nemám ráda želé :D

    ReplyDelete
  6. Jednu mandarinku mám zrovna na svačinku, mimojiné :))) jak se začnou ve větším objevovat mandarinky, tak začnu nasávat vánoční atmosféru :)

    ReplyDelete