Pomalu se blíží Vánoce a s nimi i doba mandarinek, ale třeba i ananasů.
Tato oranžová koule toho v sobě moc nemá, ale přesto stojí za zmínku její plusy a napsat kde se vůbec vzala.
Mandarinky jsou, jak už jsem psala, spjaty hlavně s dobou Vánoc, kdy bývají nejchutnější. Ale můžeme je koupit samzřejmě po celý rok. Stejně jako všechny citrusy obsahují spoustu vitamínu C (antioxidant - pomáhá vychytávat volné radikály), dále vitaminu B, A (beta-karoten) a minerálních látek - hořčíku, draslíku a fosforu. V blankách mezi jednotlivými měsíčky tohoto šťavnatého ovoce se pak nachází pektin, formou vlákniny, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kůra mandarinky obsahuje velké množství éterických olejů, proto má široké uplatnění například v kosmetickém průmyslu.
Dužina i membrány mezi jednotlivými mesíčky mandarinky obsahuji také bioflavonoidy (tzv. vitamín P), které jamí stejnou funci jako antioxidanty.
Mandarinka je plod Citroníku sladkého, stromu dorůstajícího výšky až 4 metrů. Jsou to kulovité bobule o průměru 5 až 9 cm, které mají voskovitou, oranžově zbarvenou slupku, která by měla jít snadno oloupat. Mandarinka pochází z Asie, hlavně z Číny. Do Evropy ji v 19. století přivezli Angličané a vzápětí se začaly pěstovat v oblasti Středomoří. Dnes se mandarinky pěstují i ve Francii, v Turecku či v USA na Floridě.
- Mandarinka středozemní
- Mandarinka klementina - nejsladčí, bez semen
Co možná nevíte je, že mandarinka je nejméně sladké ovoce. Proto, pokud máte problémy s hladinou cukru, mandarinka je pro Vás nejvhodnější ovoce.
Kaloricky je na tom také vyborně:
Nazávěr mám pro Vás jeden recept, sama jsem ho vyzkoušela a je výborný.
by Jamie Oliver
Samozřejmě to jde udělat z jakéhokoliv ovoce, tedy kromě ananasu a kiwi! (toto ovoce díky kyselině kterou obsahují není vhodné na želé)
- 5 plátků želatiny
- 600 ml šťávy z mandarinek (cca 20 klementinek)
- Cukr krupice - dle chuti
- Malý kousek čerstvého oloupaného zázvoru
- 2 klementinky, oloupané a nakrájené na tenké kolečka
- Přírodní jogurt s 1 vrchovatou lžičkou vanilkového extraktu nebo špetku pravé vanilky
- Kvalitní hořká čokoláda (70% kakaové sušiny)
Připravte si asi 6 malých sleniček (200 ml každá), na dno každé skleničky vložte 2 kolečka mandarinky. Důkladně promíchanou šťávu nalijeme přes sítko do skelniček a necháme chladnout v ledniččce asi 2 hodiny.
Na ozdobu můžete použit promíchaný jogurtu s vanilkou a lžičkou udělat kopeček na vrcholu každého želé, nakonec na jogurt nastrougat trochu hořké čokolády.
Tak ten recept je teda vostrej - akorát bych zázvor zaměnila za skořici... :D
ReplyDeletemám je moc ráda, ale citrusy paradoxně organizmus ochlazují a přestože se lidé cpou pomeranči a podobně potom mají stejně během zimy nudli u nosu.
ReplyDeleteten určitě zkusím, želé mám ráda a recepty od Jamieho se mi osvědřily.
ReplyDeleteMoji sestřenici jednou její rodina, u které byla jako au-pair, pozvala k němu na jídlo. Byl to jejich společný přítel. Prý nejedla nikdy nic lepšího :)
ReplyDeletemandarinky jsou fajn, ale mnohem radši mám pomeranče :)
ReplyDeleterecept vypadá dobře, jen nemám ráda želé :D
Jednu mandarinku mám zrovna na svačinku, mimojiné :))) jak se začnou ve větším objevovat mandarinky, tak začnu nasávat vánoční atmosféru :)
ReplyDelete