11 December 2012

Suzukiho strečink

O tomto strečinku jsem se zmínila na začátku tohoto blogu, jen tak v každodenním článku. Myslím si, že si ale zaslouží svůj VIP článek. Je to velmi uznávaný způsob protažení svalů, sama můžu doporučit.. 

Plno lidí trpí zkrácenými svaly. Bývá to způsobeno nesprávným způsobem cvičení, jednostranným posilováním či jednostranným zatěžováním svalů, stavy po různých zraněních (např. po zlomeninách) apod. Jako nejúčinnější řešení pro zkrácené svaly a šlachy se jeví právě strečink.
Tohle je jeden z nejlepších strečinků, který znám. Využívají ho hlavně lidi, kteří se věnují bojovému umění, ale lze se s ním setkat i ve fitness centrech. 
Termín strečink pochází z anglického slova stretch, což v překladu znamená natažení, protažení nebo roztažení. Jedná se o skutečně účinnou metodu, která je navíc šetrná k protahované tkáni. Strečink není určen pouze pro sportovce, ale pro každého, kdo si chce uchovat pohybový aparát co nejdéle v dobrém stavu.

Než začnete se strečinkem, měli byste vědět, že:

• Před protahováním musí být svaly dobře zahřáté a prokrvené.
• Protahovací polohu zaujímejte pomalu a uvolněně, a stejně tak ji i opouštějte. Nikdy nekmitejte!
  
Při každém cviku nesmíte pociťovat silný tah, nebo dokonce bolest! Jakmile tedy ucítíte mírné napětí, zastavte! Napětí by postupně mělo ubývat. Jakmile se pocit napětí ztratí, můžete pokročit kousek dále. Postupujte velice pomalu, doslova po milimetrech. Toto cvičení provádějte cca 0,5-1 minutu a pak se na chvíli narovnejte. 

1) Cvičte nejlépe 2x denně (ráno a odpoledne)
2) Dodržuj pořadí cviků.
3) Nevynechávej cviky, se kterýma máte potíže, pokuste se zacvičit alespoň to, co zvládnete
4) Každý cvik provádějte minimálně 2x


   zdroj

Znáte tenhle strečink, cvičíte jej? 
Jaké cviky máte osvědčené, že vás dokonale protáhnou? :)

9 comments:

  1. Tohle se mi moc líbí, určitě to využiju a už vím, co použiju při rozcvičce při tělocviku, moc děkujíí! :D Jediné co moc nechápu, jak provést ten 5tý cvik od konce :)

    ReplyDelete
  2. to nevím, jak je možné že máme stejné hl. jídlo :) náhoda asi.
    já bych zas ráda udělala most. když jsem byla menší, uměla jsem ho. jako zestoje. teď ho nedám ani když se do té polohy postavím ze země :D bída.

    ReplyDelete
  3. Děkuju za typy, vždycky hledám po youtubu všemožná video a tohle se zná fajn :)
    Právě jsem narazila na tvůj blog a moc ti fandim, já jsem ted vydržela přes 3 měsíce nejíst nic kalorického a cítila jsem o moc lépe, jenže začala jsem zanedbávat fitko a i stravu. Tvůj blog mě inspiruje, jsi skvělá a držím ti palce!

    ReplyDelete
  4. jsi inspirující a já jsem nová followerka
    jestli chceš, zapoj se u mě na blogu do giveaway o límeček značky Stefanel: http://justneedpeace.blogspot.cz/2012/12/first-giveaway.html

    ReplyDelete
  5. Nevím, jestli bych zvládla to poslední protažení :D ale jinak to má určitě něco do sebe!

    ReplyDelete
  6. nojo tohle sem dlouhou dobu cvičila a jak to vidim tak se k tomu asi zas vrátim, moc dobrá věc:)

    ReplyDelete
  7. Rád bych věděl kdo ten strečink vymyslel, kdo je ten Suzuki. Všichni pišou o tom, že to je celosvětově uznavaný systém a při tom v angličtině žadná informace o tomto strečinku není

    ReplyDelete
  8. Meiji Suzuki (Meidži Suzuki), 6th Dan black belt, 1967 Japan Universities Karate Champion, Mu-Gen-Do (Mu-Do-Kai).

    ReplyDelete